Natuurlijke materialen om stoelen te vlechten

 

Stoelen zijn er in veel verschillende materialen. Op deze pagina vind je alvast een overzicht van de meest voorkomende materialen die ik hanteer voor herstellingen. Zoek je toch iets anders, aarzel dan niet om mij te contacteren.

 

Ook doe-het-zelvers kunnen bij mij materiaal bestellen om zo hun stoel weer een 2de leven te geven.

herstellen stoel in paper cord

 

Papiersnoer is gemaakt van heel dun, maar sterk papier, wat tot een touw gedraaid wordt. Het is een sterk en duurzaam materiaal voor een stoelzitting, maar wel gevoelig voor water en andere vloeistoffen. 

herstellen stoel in pitriet

 

Pitriet is geen riet maar de kern van de rotanstengel en afkomstig van de rotanpalm. Doordat de rotanpalm een snelgroeiende klimplant is, is het een duurzaam product voor het herstellen van stoelen. 

herstellen stoel in cannage

 

Stoelriet is net als pitriet afkomstig van de rotanpalm. Het materiaal oogt totaal verschillend. Bij 'canneren van stoelen' wordt een gaatjesmat in 6 lagen met de hand gevlochten. 

herstellen stoel in webbing

 

Webbing wordt zowel voor stoelen als voor decoratieve meubels gebruikt. Het betreft hetzelfde materiaal als stoelriet met het verschil dat deze 'matten' gedeeltelijk machinaal geweven worden. 

herbiezen van stoelen

 

De bies is een dun tot drie meter hoog opgroeiend gewas dat zich in het bijzonder leent voor het vlechten van biezen stoelzittingen. Het resultaat gaat jaren mee en is zeer onderhoudsvriendelijk.

herstellen stoel in zeegras

 

Zeegras is een zeeplant met lange lintvormige bladeren tot wel enkele meters lang. Deze worden gedraaid tot een getwiste koord waar men zowel stoelen als manden of andere decoratieve objecten mee vlecht.

herstellen in rotan vlechtband

 

Vlechtband is hetzelfde materiaal als stoelriet met het verschil dat de strengen breder zijn. Ook de vlechttechniek is anders. Verschillende patronen zijn mogelijk.

DIY-pakket om stoelen te weven

 

 

 

Wil je graag zelf een je stoel herstellen dan kan ik je kwalitatief vlechtmateriaal bezorgen.

Laat me weten wat je nodig hebt of stuur een foto van de stoel(en) die je graag zelf wilt herstellen.

Een pakket voor één stoel kost gemiddeld tussen € 25 en € 45.